هر آنچه باید درباره فناوری تلفن اینترنتی (Voip) بدانید!
همانطور که شاهد هستیم جهان کنونی ما هرروز در حال پیشرفت و تغییر است و در این میان با توجه به اهمیتی که ارتباطات دارند، میتوان بیشترین سهم را به این قسمت اختصاص داد. درواقع بهطورکلی میتوان اذعان نمود که شرکتهایی که درزمینهی ارتباطات در جهان فعالیت میکنند همواره به دنبال ایجاد راهحلهای خلاقانه برای استفاده از بهینه از ابزار بهروز و پیشرفت هستند و طبیعتاً همین امر نیز عاملی برای این است که شاهد حضور مراکز تلفن VOIP بهجای مراکز قدیمی و آنالوگ باشیم. ویپ درواقع انتقال صدا در بستر اینترنت و یا شبکه بوده که میتواند بهصورت دیجیتال و صفر و یک این کار انجام شود و جالب است بدانید که مشکلاتی که در کیفیت و سرعت انتقال تماسها در سیستمهای آنالوگ به وجود آمده بود باعث شده است تا اکثر شرکتها و کسبوکارها به سمت استفاده از ویپ باکیفیت و سرعت بالاتر بروند. حال با توجه به همین تغییرات قابلتوجه در رویه مؤسسات و شرکتها در این بخش از سازه افزار به سراغ ارائه اطلاعاتی در این حوزه رفته که امیدواریم مفید واقع شود. پس مثل همیشه ما را همراهی نمایید.
آشنایی با تاریخچه مختصر تلفن اینترنتی
شاید برای شما نیز جالب باشد اگر بدانید که فناوری ویپ یا همان تلفن اینترنتی تحت شبکه درواقع چیز جدیدی نیست. چراکه تلفن از اواخر دهه ۹۰ برای برقراری تماس تلفنی به خطوط دیجیتال اعتماد کرده است. درواقع ویپ روشی مقرونبهصرفه برای مدیریت تعداد نامحدود تماس است. در همین راستا نیز نمونههای ابتدایی فناوری VoIP هیچ شباهتی به نمونهی امروزی نداشت. اولین تلاش در انتقال دیجیتالی صوت تنها بهصورت آنلاین انجام میشد و نیاز بود که هر دو کاربر از یک نرمافزار روی کامپیوتر شخصی استفاده کنند تا امکانی برای به قراری تماس با تلفن ثابت به وجود میآمد. لازم به ذکر است که فناوری VoIP از همان زمان همواره در حال پیشرفت است و در حال حاضر ایده ساده تماس تلفنی بر بستر اینترنت به یک صنعت بزرگ تبدیلشده است. ازلحاظ قابلیت، VoIP مدرن در سادهترین حالت، ویژگیها و امکانات بیشتری در دامنه وسیعتری در مقایسه با تلفنهای ساده ارائه میدهد. علاوه بر این، VoIP درجه بیشتری از انعطافپذیری فنی، سادگی و قابلیت را در مقایسه با سرویس تلفن سنتی در اختیار مشترک قرار میدهد.
فناوری تلفن تحت شبکه چیست؟
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که فناوری ویپ که بانام تلفن اینترنتی یا IP تلفنی نیز از آن یاد میشود، به معنی صدابر روی بستر IP و یا شبکههای کامپیوتری است. به زبان سادهتر تکنولوژی VoIP از زیرساخت شبکه آی پی یا همان شبکههای کامپیوتری برای انتقال صوت استفاده میکند و ارتباطات صوتی را روی شبکه بر مبنای آی پی انتقال میدهد. اما لزوم استفاده از چنین فناوری در چیست؟ برخلاف تصور برخی، شبکه آی پی لزوماً به معنای اینترنت نمیباشد و سیستم VoIP میتواند کاملاً بهصورت مستقل از اینترنت در شبکههای داخلی (LAN) شرکتها و سازمانهای مختلف پیادهسازی شود و از امکانات متنوع و پیشرفته آن استفاده نمود. درواقع یک مرکز تلفن از این جنس میتواند جایگزین سانترالهای سنتی و قدیمی میشود که نهتنها تمامی امکانات یک سانترال داخلی را ارائه میدهد بلکه بسیاری از محدودیتهای سنترال آنالوگ را ندارد و امکانات بسیار بیشتری را به شما ارائه میدهد. امروزه حتی مخابرات برای انتقال ترافیک تلفن از یک مرکز مخابراتی به مرکزی دیگر و یا حتی استانی دیگر بهجای استفاده از زیرساخت زوج سیم مسی از تکنولوژی VoIP استفاده میکند.
آشنایی با چگونگی کارکرد فناوری ویپ
در باب چگونگی کارکرد این نوع از سیستمها باید اذعان نمود که در ابتدا، صدای دیجیتال شده در بستههای اطلاعاتی قرار میگیرد و پس از ارسال در مقصد مجدداً به صدا تبدیل میشود. با ذخیره اطلاعات به فرمت دیجیتال میتوان بر روی آنها کنترل بهتری را اعمال نمود. مثلاً میتوان آنها را فشرده، مسیرشان را تعیین و یا به یک فرمت جدید تبدیل نمود. سپس شبکههای مبتنی بر پروتکل TCP/IP از بستههای اطلاعاتی IP تشکیل میگردند که شامل یک هدر (برای کنترل ارتباطات) و یک payload بهمنظور مبادله داده است. در پایان نیز سیستم ویپ از بستههای اطلاعاتی آی پی بهمنظور حرکت در شبکه و رسیدن به مقصد نهایی استفاده میکند.
بررسی ویژگیها و مزایای مهم فناوری ویپ
در یک حالت کلی میتوان مطرح کرد که امکانات، مزایا و همچنین کاربرد ویپ بهقدری است که مهاجرت از سیستمهای آنالوگ سنتی را به سمت آن اجتنابناپذیر میکند، چراکه امروزه مخابرات هم از چندی پیش خطوط تلفنی سازمانی را فقط بهصورت دیجیتال ارائه میدهد. بنابراین با این اوصاف ما به چند کاربرد کلیدی و مزایای ویپ اشاره میکنیم که این موارد به شرح زیر است:
• کاهش هزینههای تلفنی
یکی از امکانات و مزیتهای اساسی استفاده از سیستمهای تلفنی مبتنی بر ویپ کاهش هزینههای تلفن برای سازمانها میباشد. با استفاده از آن هزینه مکالمه بین شعب مختلف رایگان خواهد بود، حتی اگر شعب بینالمللی داشته باشید که این مسئله ازجمله موارد بسیار بااهمیت و کارا تلقی میشود.
• مقیاسپذیری سیستمهای ویپ
سیستمهای مبتنی بر VOIP بسیار مقیاسپذیرند، حتی اگر پرسنل سازمان شما چند برابر شود نیازی به تغییر زیرساختی در آن نخواهد بود؛ که این امکان در VOIP هم باعث کاهش هزینه در سازمانهای در حال رشد میشود و همزمان توسعه را کاهش میدهد؛ بنابراین با بهرهگیری از کاربردها و امکانات ویپ دیگر لازم نیست برای ارتباط با سایر دفاتر خود از خطوط شهری استفاده کنید و یا برای ارتباط با شخص موردنظر خود چند دقیقه معطل شوید، شما میتوانید همانند اشخاص داخل شعبه خود آنها را مستقیم شمارهگیری کنید.
• دریافت و ارسال فکس به راحتترین شکل ممکن
اگر از دستگاههای پردردسر فکس خسته شدهاید از مزیتهای ویپ، امکان ارسال و دریافت فکس بدون نیاز به دستگاه فکس میباشد. در همین راستا جالب است بدانید که حتی میتوانید فکسهای دریافتی را در پست الکترونیک خود مشاهده نمایید.
• عدم نیاز به خرید گوشیهای تلفنی و برقراری کنفرانسهای تصویری
یکی دیگر از مزیتهای سیستمهای ویپ استفاده از کامپیوترها و یا گوشیهای تلفن همراه بهعنوان تلفن است. این مزیت خود دلیلی بر کاهش هزینههای خرید و تجهیز شبکه تلفنی در سازمان و یا کسبوکار شما دارد. همچنین جالب است بدانید که در سیستمهای آنالوگ فقط امکان کنفرانس صوتی وجود داشت ولی با استفاده از سیستمهای مبتنی بر ویپ شما میتوانید یک کنفرانس تصویری باکیفیت را نیز تجربه نمایید.
• تهیه گزارشها حرفهای با نتیجه هوشمندانه
شما میتوانید از امکانات گزارشگیری ویپ در سطوح مختلف کسبوکار خود استفاده نمایید، بهعنوانمثال میتوانید کارکرد دقیق شامل زمان مکالمه شمارههایی که به آنها تماس گرفتهشده، پرسنل را به تفکیک داشته باشید.
• ضبط مکالمات بهصورت باکیفیت همراه با ارتباط سیستم تلفنی با CRM
بهطورکلی امکان ضبط مکالمات یکی از ویژگیهای جذاب سیستمهای ویپ است شما میتوانید تمام مکالمات را به تفکیک ضبط کنید و بهراحتی توسط پنل وب جستجو کنید و به آنها گوش دهید. همچنین ارتباط سیستم تلفنی با CRM و اتوماسیونهای اداری راهکاری ایده آل برای بالا بردن کیفیت سرویسدهی میباشد، این اتفاق در سیستمهای مبتنی بر فناوری ویپ بهراحتی امکانپذیر است. حتی شما میتوانید سیستمهای VOIP را به وبسایت و یا فروشگاه اینترنتی خود متصل کنید و در پیگیری تلفنی اپراتور خود را کمتر درگیر کنید.
• پیادهسازی سیستمهای سیاستگذاری
با استفاده از بهرهمندی از مزایا و امکانات ویپ VOIP بهراحتی میتوانید دسترسی کاربران به داخلیهای خاص و شمارههای خاص شهری و کشوری را محدود کنید. همچنین شما با استفاده از این نوع سیستمها میتوانید از خطوط SIP Trunk و خطوط اینترنتی اپراتورهای مختلف، بهراحتی استفاده نمایید.
آشنایی با زیرساختهای لازم بهمنظور نصب تلفن اینترنتی
بهطورکلی بهمنظور پیادهسازی هر نوع امکاناتی بهخصوص در حوزه شبکه لازم است تا زیرساختهای لازم برای عملیاتی کردن آن فناوری در فضای موردنظر تعبیه شود. در همین راستا نیز میتوان مواردی را بهعنوان اصلیترین فاکتورها در ایجاد و نصب تلفنهای اینترنتی در یک سازمان در نظر گرفت که این موارد در یک دید جامع به شرح زیر است:
1. استفاده از کابلهای شبکه مناسب برای زیرساخت ویپ
بهمنظور ساخت شبکه ویپ در سازمان یا فضایی موردنظر لازم است تا شما برای اتصال سیستم تلفن ویپ خود مقدار زیادی کابل شبکه تهیه نمایید. ازاینرو کابل شبکه نقش بسیار مهمی در زیرساخت ویپ بازی میکند. پیشنهاد میشود برای این منظور در صورت امکان از کابلهای CTA6 استفاده کنید. این کابلها قادر خواهند بود در مسافتهای کمتر از ۱۰۰ متر اطلاعات را با سرعتی در حدود ۱۰ گیگابایت در ثانیه منتقل کنند؛ بنابراین با توجه به آنچه به آن اشاره شد، میتوان از این فاکتور بهعنوان بهترین گزینه موجود در زیرساخت ویپ یادکرد.
2. روتر و اولویتبندی در ترافیک شبکه
به هنگام استفاده از ویپ، اولویتبندی بهعنوان یک زیرساخت فناوری تلفن اینترنتی بسیار مهم شناخته میشود. همانطور که واضح است شما به هنگام استفاده از ویپ نیاز دارید تا به ترافیک صدا و تصویر در شبکه خود اولویت دهید. این کار با استفاده از روتر امکانپذیر است. شما میتوانید بهراحتی به ضریبی از ترافیک شبکه و کاربران خود دست پیدا کنید. سپس با استفاده از همین ضرایب اقدام به تجهیز یا تقویت روتر مورداستفاده خود کنید.
3. مدیریت ترافیک اختصاصی
همانطور که گفته شد برای استفاده از ویپ، شما نیاز به شبکه اینترنتی دارید؛ اما ممکن است در بسیاری از موارد، ترافیک سنگین در بخشی از شبکه، باقی اجزا را نیز با مشکل مواجه کند. ازاینرو شما نیاز دارید تا مدیریت ترافیک، وی لن اختصاصی را در دستور کار زیرساخت ویپ خود قرار دهید. در همین راستا لازم به ذکر است که این زیرساخت تأثیر اجزا مختلف شبکه روی یکدیگر را خنثی میکند.
4. امنیت
همانطور که میدانید در دنیای امروز امنیت و حفظ اطلاعات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. چهبسا شرکتهای بسیار بزرگی که تنها به دلیل وجود نقصانهای امنیتی از رقابت بازماندهاند! در حوزه امنیت، شماره تماسها و سابقه مکالمات شما از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند. درنتیجه کاملاً ضروری است تا در زیرساخت ویپ خود توجه و دقت نظر ویژهای به حوزه امنیت دهید. یکی از سادهترین روشها برای برقراری امنیت در زیرساخت ویپ استفاده از وی پی انهای پرقدرت و مطمئن است. با این روش میتوانید از بسیاری از اطلاعات ارزشمند خود حفاظت و نگهداری کنید و تجربهای خاص و باکیفیت را از این فناوری داشته باشید.
5. لزوم استفاده از فایروال (Firewall) و پیکربندی صحیح آن
در ابتدا لازم است که تأکید کنیم که پیکربندی فایروال امری است که باید توسط یک فرد خبره و متخصص صورت گیرد. لذا توصیه میشود در زیرساخت تلفن اینترنتی خود اگر قصد استفاده از firewall رادارید حتماً پیش از اقدام، از یک فرد متخصص راهنمایی بگیرید؛ اما بهصورت کلی توصیه میشود در این مورد دیتای داخلی را از ترافیک خود شبکه متمایز کنید.
6. لزوم تهیه تجهیزات لازم
کاملاً واضح است که شما برای اقدام به هر کاری میبایست تجهیزات و ابزار لازم برای آن را فراهم کنید. استفاده از فناوری ویپ نیز از این قاعده مستثنا نیست. پیش از اقدام به نصب و راهاندازی ویپ لازم است تا از یک سری تجهیزات بهعنوان زیرساخت ویپ خود استفاده کنید. بهصورت کلی میتوان این تجهیزات را به شکل زیر معرفی کرد.
• تهیه تلفنهای تحت شبکه یا IP phone
بهطورکلی این دسته از تجهیزات قادر خواهند بود تا بهصورت دیجیتال به شبکه وصل شده و پلی ارتباطی میان کاربران باشند.
• ایجاد بستر شبکه
این امر مسئلهای بسیار بدیهی است که شما برای راهاندازی سیستمی معطوف به شبکه، نیاز به داشتن سرور مناسبی برای عملیاتی ساختن آن خواهید داشت.
• IPPBX
این نوع از سیستمها درواقع هسته مرکزی شبکه ویپ شمارا تشکیل خواهد داد و کلیه عملیاتهای لازم برای زیرساخت ویپ روی آن انجام خواهد شد.
آشنایی با کاربردهای متنوع شبکه تلفن اینترنتی
همانطور که قبلاً نیز اشاره شد، فناوری ویپ کاربردهای بسیاری در سیستمهای مخابراتی امروزه دارد. از فناوری ویپ برای انتقال خطوط تلفن، اتصال دفاتر به سیستم تلفنی یکدیگر، ایجاد مرکز نوین پشتیبانی مشترکین استفادهشده است. فناوری VoIP در این موارد باعث کاهش هزینه، افزایش امکانات و بهبود قابلیت اطمینان میشود. با توجه به همین توضیحات نیز در ادامه برخی از کاربردهای VoIP را بررسی میکنیم که این موارد به شرح زیر است:
تلفن اینترنتی در انتقال خطوط تلفن
شاید بهجرئت بتوان اذعان نمود که یکی از مهمترین کاربردهای فناوری VoIP انتقال خطوط تلفن بر روی اینترنت است. در این کاربرد تماسهای تلفنی با استفاده از گیت ویهای VoIP از یکسو بهصورت بستههای دیتا درمیآیند و در سوی دیگر دوباره بر روی خطوط تلفنی قرار میگیرند. با توجه به ارزان بودن و فراگیر بودن دسترسی به اینترنت، انتقال خطوط تلفن به سهولت انجام میگیرد و در هزینهها بهشدت صرفهجویی میشود.
بیشتر بخوانید : تلفن سانترال
سیستم VoIP برای جایگزینی سانترالهای سنتی
با استفاده از سیستم VoIP میتوان بهکلی سانترالهای قدیمی را کنار گذاشت. در این صورت تمامی کاربران دارای تلفنهای VoIP میشوند و از تلفنهای سنتی استفاده نمیکنند. هرچند در این روش تجهیزات قدیمی (سنترال ها و تلفنهای آنالوگ) از رده خارج میشوند، اما سیستم VoIP جدید امکانات بسیار بیشتری در اختیار کاربران میگذارد.
استفاده در مراکز تماس نوین
فناوری VoIP برای ایجاد مراکز تماس نوین برای پشتیبانی بهینه کاربران و یک سیستم بازاریابی قوی استفاده میشود. در این نوع کاربرد هدف کمتر کردن هزینهها نیست. بلکه هدف اصلی استفاده از قابلیتهای فراوان فناوری ویپ است. مراکز تماس نوین قابلیتهای بسیاری در اختیار کاربران میگذارد. بهعنوانمثال کاربران میتوانند همزمان از روشهای چت، ایمیل، تماس تلفنی و پیام کوتاه برای ارتباط با یک سازمان و یا شرکت استفاده کنند. در این کاربرد VoIP، مدیران بهسادگی میتوانند فعالیت کارمندان در پاسخگویی به مشتریان را نظاره کنند. همچنین در ادامه این بخش لازم به ذکر است که ترکیب فناوری VoIP با نرمافزارهای کامپیوتری باعث میشود بهرهوری کارمندان افزایشیافته و زمینه جلب رضایت مشتریان فراهم شود.
استفاده بهمنظور اتصال دفاتر ادارات
همانطور که میدانید در سیستم تلفنی سنتی هر دفتر یک شرکت یا سازمان دارای یک سیستم تلفنی جدا است. کارمندان هر دفتر برای تماس به یکدیگر باید از خطوط تلفن و زیرساخت مخابرات استفاده کنند. این موضوع هزینه ارتباطات را بالا میبرد. علاوه بر آن کارمندان مجبورند برای یک تماس ساده شمارههای متعددی بگیرند؛ اما در همین بخش لازم است بدانید که، تمامی دفاتر از یک سیستم تلفنی استفاده میکنند و کارمندان هر دفتر برای تماس با یکدیگر فقط شماره داخلی میگیرند.
ویپ در گسترش مراکز تلفن
در این کاربرد ویپ تعدادی از کاربران از سانترالهای قدیمی استفاده میکنند و تعدادی از تلفنهای VoIP بهره میگیرند. در این حالت امکانات کاربران آنالوگ محدودتر خواهد بود اما از تجهیزات به نحو بهینه استفاده میشود و دور ریخته نمیشوند. در این کاربرد سرورهای VoIP در کنار سانترالها قرار میگیرند و به کاربران دارای تلفن VoIP سرویس میدهند. سانترال قدیمی نیز با گیت وی به سرور VoIP متصل میشود. هم سرور VoIP و هم سانترال در این حالت میتوانند بهعنوان مرکز تلفن اصلی استفاده شوند.
استفاده بهمنظور اپراتورهای تلفنهای ثابت
بهطورکلی اپراتورهای تلفن ثابت مانند شرکت مخابرات ایران میتوانند از فناوری VoIP بهره بگیرند و به کاربران سرویسهای VoIP بدهند؛ بنابراین در چنین حالتی کاربر دیگر نیازی به خرید خط تلفن از شرکت مخابرات ندارد. بلکه از اتصال دسترسی به اینترنت خود استفاده میکند. در همین راستا جالب است بدانید که به این نوع کاربرد فناوری VoIP اصطلاحاً شبکه نسل آتی میگویند. البته ساختار شبکه NGN تفاوتهایی با سیستم VoIP درونسازمانی دارد؛ اما هر دو از کاربردهای ویپ محسوب میشوند.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان
فناوری ویپ بهمنظور استفاده در اپراتورهای تلفن همراه
اپراتورهای موبایل میتوانند از فناوری VoIP بهره زیادی بگیرند. بهترین مزیت VoIP برای اپراتورهای موبایل امکان ترکیب شبکه موبایل و تلفن ثابت است که به این اپراتورها اجازه میدهد سرویسهای یکسانی به کاربران موبایل و کاربران تلفن ثابت ارائه کنند. در همین راستا جالب است بدانید که با استفاده از این فناوری کاربر میتواند با تلفن ثابت اس ام اس ارسال کند و یا از موبایل خود برای دسترسی به صندوق پستی تلفن ثابت استفاده کنند.
جمعبندی
همانطور که در این مقاله از سری مقالات وبلاگ سازه افزار مطالعه نمودید، فناوری ویپ ازجمله کلیدیترین سیستمهای ارتباطی و درعینحال بهروز در جامعه و ادارات میباشد که پیادهسازی آنها مستلزم ایجاد زیرساختهایی میباشد؛ اما در همین بخش پایانی باید تأکید کرد که هزینهها و امکاناتی که در این راستا به کار میگیرید با مزایای بسیاری برای سازمان شما همراه میباشد که ارزش انجام آن را دارد. در پایان نیز از همراهی شما عزیزان با سازه افزار جامعترین سایت نیازمندیهای صنعت ساختوساز کشور سپاسگزاریم.